Foodies trip in France

The Norman Coast

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Article en français en dessous

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Take your car and follow the Norman Coast to savour and experience a heart-warming time. Normandy always means genuine products. Milk, butter, cream. Add to the menu some other regional products and you’ll get mythical French dishes.

The Mont Saint Michel

montstmichelWhat to do : just take a stroll
The biggest tides of the continental Europe take place in the Mont Saint Michel Bay. Now thanks to a new footbridge you can walk to the Abbey at any moment of the day. You can watch the tide from the coast or cross it to shelter within the surrounding wall of the mount and taste some regional dishes.

Where to eat : the Relais du Royrelaisduroy
The good stop for lunch. We selected for you : the Fine Apple and Andouille de Vire Pie with Camembert Cream as first course, the Omelette Montoise as main dish, the two chocolates Crunch with Cardamone Cream as dessert.

omeletteWhat to eat : the Omelette of Mère Poulard
This is the idiomatic dish of the Mont Saint Michel. It is a soufflé omelette because cooked with wood fire. A dish that will fill up the most hungry of us, just as the pilgrims that make the famous Mère Poulard inspired by. Simple but efficient !

The Cliffs of Etretat

etretatWhat to do : just breath
Seabirds, oceanic perfumed plants, flint chalk cliffs. Take a stroll from the foot to the top with a naturalist guide (Naterra : 30€) that will make you observe the natural jewels of the Albâtre Coast, or alone just to take a breath of fresh air.

creperielannbihouéWhere to eat : the Creperie Lann-Bihoué
If you’re lost among all the touristic restaurants, take a safe bet and go there. Try the Guéméné buckwheat crepe with Guéméné Andouille, onion fondue and old-style mustard ; the Lupin crepe with caramelized apples, marzipan, home-made hot-chocolate and grilled almonds.

crepebenedictineWhat to eat : crêpe à la Bénédictine
Bénédictine is a local alcool from Fécamp. Blaze it to enhance  your dishes. Let’s try with crepes. Peel some apples and cut it slivers. Golden it with butter during 5 minutes, dust them with sugar and let them caramelized. Sprinckle with Bénédictine and blaze it. In the crepe. Bob’s your uncle !

The Bessin Coast

collevillesurmerWhat to do : Omaha Beach
Your palate is not the only one looking for new experiences and thrills, isn’t it ? Come at the Omaha Beach to tread upon the sand the late soldiers of the Landings of 1944 fought for. Next to the beach, the impressive American military cemetery of Colleville-sur-mer. But after all of this you will need some sweetness treats…

caramelsisignyWhere to shop : the Caramels shop of Isigny Sur Mer
The caramels d‘Isigny are softly delicious because made with the quality dairy products of Normandy. More precisely, with the dairy products of Isigny, that means the most fresh milk you can find to do these small food wonders. But be carefull with your teeth !

lesoiseauxdepassageWhere to stay : Les Oiseaux de Passage
Time to treat yourself. Hélène and Gérard thought about everything for you to feel like at home : sophisticated rooms, tourist tips, delicious and diversified breakfast. Like always, and this is significant with the Bed&Breakfast, you will enjoy the home-made jam of Madam.

Looking for more details ? Drop us an email at contact@bonjourfrenchfood.com. Forget about anonymous guidebooks, trust the locals !

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Le Mont Saint Michel

Que faire : flâner tout simplement
La Baie du Mont-Saint-Michel est le théâtre des plus grandes marées d’Europe continentale. Un pont-passerelle permet aux piétons de rejoindre l’Abbaye, même lors d’une marée. Vous pouvez l’observer de loin ou la traverser pour aller vous blottir dans l’enceinte du rocher et y déguster des spécialités régionales.

Où manger : le Relais du Roy
La bonne adresse à l’heure du déjeuner. Nous avons retenu : Tarte Fine aux Pommes et à l’Andouille de Vire, Crème au Camembert en entrée ; Omelette Montoise Façon Relais en plat, Craquant aux Deux Chocolats et Crème à la Cardamone en dessert.

Que manger : l’Omelette de la Mère Poulard
Le plat idiomatique du Mont Saint Michel. Elle est soufflée car cuite au feu de bois. Un plat qui saura rassasier les plus affamés d’entre nous, comme les pèlerins qui ont inspiré ce plat à la fameuse Mère Poulard. Simple mais efficace !

Les Falaises d’Etretat

Que faire : respirer l’air pur
Oiseaux marins, végétation océanique parfumée, falaises de craie à silex. Baladez-vous du pied au sommet des falaises, accompagné d’un guide naturaliste (Naterra : 30€) qui vous fera observer différemment les richesses naturelles de la Côte d’Albâtre, ou seul pour un simple bol d’air pur.

Où manger : la Crêperie Lann-Bihoué
Une valeur sure parmi la multitude d’enseignes touristiques. Laissez-vous tenter par la galette Guéméné avec andouille de Guéméné, fondue d’oignons et moutarde à l’ancienne ou par la crêpe Lupin avec pommes caramélisées maison, frangipane, chocolat chaud maison et amandes grillées.

Que manger : Crêpe à la Bénédictine
La Bénédictine est un alcool normand,  de Fécamp, qui s’utilise flambé. Par exemple, avec des crêpes. Pelez des pommes et coupez-les en lamelles. Faites-les dorer dans le beurre pendant 5 minutes, saupoudrez-les de sucre, laissez un peu caraméliser. Arrosez-les de Bénédictine et faites flamber. Hop, dans la crêpe et le tour est joué !

La Côte du Bessin

Que faire : Omaha Beach
Parce que votre palais n’est pas le seul en quête d’expériences nouvelles et de sensations fortes, venez fouler la terre que les soldats du Débarquement de 1944 sont venus défendre. A côté de la plage, l’impressionnant cimetière militaire américain de Colleville-sur-Mer. Et pour se remettre de toutes ces émotions, quelques petites douceurs…

Où faire ses emplettes : les Caramels d’Isigny Sur Mer
Les caramels d’Isigny sont tendrement savoureux car ils sont faits avec des produits laitiers de qualité. Issus de Normandie, plus particulièrement d’Isigny, vous ne trouverez pas un lait plus frais pour confectionner ces petites merveilles. Attention aux dents tout de même !

Où séjourner : Les Oiseaux de Passage
Laissez-vous chouchouter par Hélène et Gérards qui ont tout préparé pour que vous vous sentiez comme chez vous : chambres raffinées, conseils touristiques, petit-déjeuners délicieusement variés. Et oui, l’avantage des Chambres d’Hôte ce sont les confitures maison de Madame.

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