Bonjour French Food life/Foodies trip in France/French Food & Co

La Braderie de Lille

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Article en français en dessous.

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What is the Braderie de Lille?

Every first weekend of September, Lille turns into a huge sale-city. It’s a two days stroll in the streets always full of the city, that also means a walkabout. It’s knockdown prices in the stores and bargains for fashionistas and antique dealers, that involves a potential compulsive shopping. It’s a culinary party everywhere in the streets, so an unavoidable diet on the next Monday. Indeed, the Braderie is the Christmas of the inhabitants but also a foodie heaven!

What do we eat at the Braderie de Lille?

For two days, the inhabitants and the visitors have their head screwed on right. In front of the patisserie Aux Merveilleux the line is still here because their cakes are still so delicious.

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You don’t go anymore to the famous Wazemmes market to buy subtly-seasoned olives. You just need to go down in the street. A great range of products and a guaranteed moment of sun in your mouth.

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You go through uncommon stalls to purchase regional products for your aperitif. What’s better than saucissonnettes (mini saucissons) from Auvergne to share a moment of friendliness?

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In front of the restaurants, huge tables sprout everywhere to welcome numerous guests. There you can enjoy traditional dishes and make your neighbor’s acquaintance. But like most of the people you will enjoy the perpetual Moules-Frites: mussels and French fries. Cooked with white wine, cream, Maroilles (a strong cheese from the north of France) or other ingredients according to the restaurant.

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Finally, during these two days, both young and old will allow themselves with sweet treats. Colorful candies, regional biscuits and some treasures like the home-made jam of Les Confitures du Sorcier that you may hear about soon.

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La braderie de Lille, c’est quoi ?

Chaque premier weekend de septembre, Lille se métamorphose en une braderie géante. Une balade de deux jours dans les rues de la ville qui ne se désemplissent pas, soit un bain de foule. Le bon-plan des fashionistas et des antiquaires, soit le risque d’achats compulsifs. Une fête culinaire à chaque stand, soit une mise à la diète le lundi qui s’en suit. Et oui, la braderie c’est le Noël des lillois mais aussi le paradis des foodies !

Alors à la braderie de Lille, on manque quoi ?

Pendant ces deux jours, les lillois et les visiteurs ne perdent pas le nord. La queue devant Aux Merveilleux y est toujours aussi longue car leur gâteaux toujours aussi bons.

On ne va plus au marché de Wazemmes acheter ses olives finement assaisonnées mais on descend en bas de chez soi. Diversité de produits et soleil en bouche garantis.

On parcourt des stands originaux où on fait ses emplettes pour l’apéro. Quoi de mieux que des saucisonnettes d’Auvergne à partager pour un moment de convivialité ?

De grandes tablées poussent sur les trottoirs des restaurants. On y déguste les plats traditionnels en faisant connaissance avec ses voisins de table. Mais on y déguste surtout l’éternel moules-frites. Au choix : moules marinières, moules à la crème, moules au maroilles et bien d’autres.

Enfin pendant ces deux jours, les petits comme les grands s’autorisent des plaisirs sucrés et ce à toute heure de la journée. Des bonbons colorés, des biscuits régionaux. Et des trouvailles comme Les Confitures du Sorcier que vous trouverez peut-être prochainement, comme par magie, dans vos boxes surprises.

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